Här har vi samlat olika exempel på föreningar, klubbar och aktiviteter som medvetet arbetar inkluderande. De är bra på att lyssna in varje barn, de har ett nära samarbete med föräldrar och hittar sätt att anpassa verksamheten efter barnen, inte tvärtom. Många nya idrotter som Parkour, Cheerleading och Skateboard drivs under friare former, ofta utan krav på tävling. Det gör att många barn och unga trivs – särskilt barn med NPF och behov av mer individuell anpassning.

-
Idrott och kultur för alla barn i Vallentuna >
I Vallentuna kommun utanför Stockholm, började förändringsarbetet med att lyfta skolresultaten. Det resulterade i kultur och idrottsprojektet som på relativt kort tid gett stor utdelning.
-
Barns fritid är vuxnas ansvar >
Ängelholms kommun har under tio år arbetat metodiskt för att nå fler barn och unga som inte är fysiskt aktiva och som hamnat utanför en meningsfull fritid. Det kan handla om alltifrån barn med olika funktionsnedsättningar till ensamkommande och barn i familjer med sociala problem.
-
Värmdö IF ställer om – till en medveten förening med plats för alla >
Värmdö IF ställdes inför en tuff situation med en anmälan mot ett barn som varit utåtagerande. Den första reaktionen var att stänga av barnet, men vid närmare eftertanke insåg föreningen att man behövde se över både ledarskap, rutiner och värdegrund.
-
I Täby finns inga förlorare >
Här finns inga förlorare I Täby IS innebandyförening spelar det ingen roll vem som är bäst på plan. Här får alla lika mycket speltid och det viktigaste är att ha roligt tillsammans. ”Vi vuxna måste ge barnen fler alternativ än bara elitsatsning”, säger Jonatan Sandberg, ordförande i Täby IS innebandyförening.
-
Skateboard – en inkluderande sport >
Magnus Gyllenberg har skejtat sedan 1987 och han menar att sporten alltid har lockat ungdomar med NPF-diagnoser. ”Det finns inga strikta regler och flexibiliteten är stor: skateboard sker på individens egna villkor”, säger han.
-
Cheerleading utmanar >
Cheerleading passar många, med tanke på att det finns olika roller i ett lag, och särskilt de med ADHD. De tycker i alla fall Alex och Linda som båda har diagnos och är mycket framgångsrika inom sporten.
-
Alla får göra efter sin förmåga >
Utanför Knivsta ligger ridskolan Olunda som vid flera tillfällen uppmärksammats för sitt arbete med att i möjligaste mån inkludera alla. Här förs gediget arbete med att skapa en miljö där alla ska få vara som de är. Och trenden i stallet är att vara snäll.
-
Amerikansk fotboll ett mänskligt schackspel >
”Mixen av teori och tackling lockar mig - att få smälla skiten ur någon på ett strukturerat sätt.” SM-guldmedaljören och ”hissdrottningen” Linda Lindström har spelat amerikansk fotboll i elva år. Hon uppmuntrar lagsporter för alla med NPF-diagnos, som hon själv.
-
Här är alla välkomna >
– Här kan jag vara mig själv, ha kul med mina kompisar och bli bra på att göra volter, säger Julien, 9 år.
-
Hittat hem i scouternas värld >
Claes, Edith och Melker är en familj som hittat hem i scouterna. I scoutkåren i Älvsjö lyser tävlingsmomenten och prestationskraven med sin frånvaro och fokus ligger på att alla ska få vara med. Oavsett vem man är.