Start » Hur kan vi förändra? » Som kommun

Som kommun

Foto: Susanne Kronholm

Du som arbetar i kommunen har ett viktigt arbete eftersom du har möjlighet att förändra och göra skillnad för människor. Det räcker med att ta ett litet steg i rätt riktning. Vad kan du göra idag som skapar förutsättningar för att flera barn och unga kan få en meningsfull fritid?

”Det är aldrig ett barns fel att man hamnar i utanförskap. Barns fritid är vuxnas ansvar!”

Maja Arvidsson, i filmen Alla barns rätt till meningsfull fritid

Inspireras av filmen alla barns rätt till en meningsfull fritid, som visar att förebyggande arbete kring ungas fritid kan ge goda resultat. Ängelholm och Vallentuna är goda exempel i filmen, och det finns fler kommuner som arbetar medvetet framåt för att minska ungas utanförskap. Vad blir ditt nästa steg för att nå barn som inte är aktiva?

Vallentuna har modet att gå före

I Vallentuna kommun utanför Stockholm, började förändringsarbetet med att lyfta skolresultaten. Det resulterade i kultur och idrottsprojektet som på relativt kort tid gett stor utdelning. Läs mer om hur Vallentuna arbetar!

Aktivitet Förebygger

Ängelholms kommun har under tio år arbetat metodiskt för att nå fler barn och unga som inte är fysiskt aktiva och som hamnat utanför en meningsfull fritid. Det kan handla om alltifrån barn med olika funktionsnedsättningar till ensamkommande och barn i familjer med sociala problem. Men också en växande grupp barn och unga som väljer skärmtid framför rörelse och föreningsliv. Läs mer om hur Aktivitet Förebygger fungerar!

Maja Arvidsson berättar vad en kommun ska fokusera på i ett förebyggande arbete