Start » Vad är vinsten? » Vad vinner föreningslivet?

Vad vinner föreningslivet?

Ungdomsledare instruerar en träning
Bild: Micke Lundström

Barn och unga slutar idrotta tidigare och många är inte ens intresserade av att börja. För barn med NPF är siffrorna lägre och sämre än för genomsnittet. Vi vet att kostnaderna för sjukdomar relaterade till fysisk inaktivitet och övervikt uppskattas till totalt 25 miljarder kronor per år, bara i Sverige. Samtidigt vet vi också att fysisk aktivitet förbättrar vår koncentrations- och inlärningsförmåga, vilket leder till bättre resultat i skolan. Vi har alltså ALLT att vinna på att hitta nya sätt för att nå fler barn och unga och behålla dem så länge som möjligt i någon form av aktivitet. Men glöm inte att det måste ske på barnens villkor!

”Den förening som är mest mån om de som är minst intresserade, har egentligen störst förutsättningar att behålla allihop.”

Johan R Norberg professor idrottsvetenskap, Malmö universitet

Idrottens möjligheter och utmaningar

Gör alla medlemmar delaktiga, få deltagarna att vilja stanna kvar och var mest mån om de som är minst intresserade! Det är några av de tips som Johan R Norberg ger föreningar som vill utveckla verksamheten och försöka nå fler av de barn och unga som idag hoppar av eller inte kommer in. Hör honom berätta i filmen Idrottens möjligheter och utmaningar.

Värmdö IF ställer om

Värmdö IF ställdes inför en tuff situation med en anmälan mot ett barn som varit utåtagerande. Den första reaktionen var att stänga av barnet, men vid närmare eftertanke insåg föreningen att man behövde se över både ledarskap, rutiner och värdegrund. Läs mer om Värmdö IF

Läs om mötet mellan Daniel Scholder och Lena Lindahl, där Daniel berättar hur man kan gå från slentrian till medvetet ledarskap.

Strategi 2025

Riksidrottsförbundet (RF) är en stor rörelse i Sverige som också fått möta den negativa trenden med ungdomar som lämnar eller aldrig når föreningslivet. Skälen är många, bland annat för mycket fokus på jämförande och tävling. Många barn, unga och vuxna har helt enkelt inte känt att de varit välkomna, men nu har RF insett att det är dags för en förändringsresa. Idag är många föreningar igång med intensivt förändringsarbete och är öppna för nya idéer. Ta chansen och kontakta en idrottsförening du är intresserad av, och hör vad de är beredda att göra för att anpassa sin verksamhet. Läs mer om RFs förändringsresa här