Start » Hur kan vi förändra? » Hur kan jag förändra?

Hur kan jag förändra?

Oavsett om du själv letar kreativa aktiviteter, är förälder, jobbar inom skolan, eller är en av alla som möter ungdomar i utanförskap så kan du hjälpa till att förändra och påverka. Här har vi samlat en del blandade tips på hur man kan komma igång.

Ur frustration över sitt barns känsla av misslyckande och att inte klara av att vara delaktig skapades idén till föreningen

Anna grundare av föreningen NPF-hjärtat FF

Starta egen förening

På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa om hur man bildar en förening, http://www.svenskidrott.se/bildaidrottsforening/ 

Om du behöver hjälp kan du kontakta kommunens kultur och fritidsförvaltning eller närmaste distriktsförbund inom idrotten. Det finns 19 olika distriktsförbund som du hittar här: https://www.sisuidrottsutbildarna.se/Organisation/ 

SISU Idrottsutbildarna anordnar också kurser i föreningslära och de olika stöd man kan få som idrottsförening. 

Ta med en kompis 

Många barn och unga har idag ingen fritidsaktivitet och orsakerna kan variera. Om du själv har barn som är med i en aktivitet så kan du passa på att fråga andra barn i tex. skolan/klassen om de vill följa med och prova en aktivitet. På så sätt kan vi hjälpas åt att få fler till en meningsfull fritid. 

Lista med anpassade verksamheter

Projektet Idrott för alla har samlat många goda exempel och kontakter med föreningar och verksamheter ute i Sverige. Här finner du en lista på verksamheter för barn och unga som behöver anpassad verksamhet. Den är inte på något vis heltäckande, men om du söker något liknande i din hemort kan du alltid pröva att höra av dig till någon av dessa verksamheter och höra hur de gått tillväga och kanske få tips och idéer. Till listan med anpassade verksamheter

Prova-på dagar och öppet hus 

Många föreningar har gratis prova-på dagar i början på terminen och kommunen brukar anordna lovaktiviteter tillsammans med olika föreningar inom kultur och idrott. Undersök vad som är på gång i din kommun!

Träna på egen hand

En skrift om rörelseglädje för dig som inte gillar idrott och lagsport

Träna på egen hand.
Attention har genom sitt projekt Idrott för alla tagit fram en rörelseskrift där vi samlat tips på olika aktiviteter man kan göra på egen hand eller tillsammans med familjen. Ladda ner skriften här!

Vilken aktivitet ska man välja? 

Det finns idag 71 olika idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet. I många kommuner finns det dessutom kulturskolor, scouter, friluftsfrämjandet, kyrkan, kommunala och privata verksamheter som erbjuder olika aktiviteter. Gör en kartläggning över vad som finns i din närhet.

Kommunen brukar ha ett föreningsregister på sin hemsida som man kan utgå ifrån. Gå igenom de olika verksamheterna som finns tillsammans med ditt barn. Om ni inte vet vilken typ av idrott det är så kan man söka efter filmer som beskriver idrotter på Youtube. Kontakta sedan föreningen och fråga om ni kan komma på besök och få prova på. Be om att få prova på utan kostnad några gånger för att säkerställa att det är något som är roligt. Fråga också om det finns utrustning att låna.